Actualidad

Actualidad

Entrevista con Josep Carreras, presidente de la AHTRG

Actualidad | 06/07/2018

Josep Carreras, director de l’Hotel Europa de Girona, presideix l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona des del 2014.
L´ Associació d´Hostaleria, turisme i restauració de Girona, agrupa prop de 200 empreses del sector, entre allotjaments, restaurants, turisme rural i bars associats.

1. Quins són els objectius de l’associació?

Els objectius de la nostra entitat son varis, però principalment, servir d’interlocutor entre administracions publiques, altres associacions i ens econòmics i socials de la ciutat, així com sindicats, entitats bancàries…
També és important, en aquests darrers anys, la promoció de la ciutat de Girona, el que nosaltres anomenem “destí”, a fi d’atraure als futurs i potencials clients que ompliran els nostres establiments, no sols utilitzant l’alt nivell i qualitat dels mateixos, sinó també el gran valor i encant del nostre patrimoni, tant gastronòmic, com cultural, comercial, històric o esportiu.

2. Quins són els serveis que oferiu des de l'associació?

Des de l’associació oferim assessorament als nostres associats, així com els beneficis que suposen els diferents convenis de col·laboració amb empreses que ens ofereixen tant preus com serveis i productes especials i específics per al nostre sector.
També organitzem diferents campanyes gastronòmiques promocionals, a les quals poden participar de forma gratuïta, com ara “Girona 10”, “Setmana gastronòmica”, “Gastroflors”, “Tapa´t”, entre d’altres.

3. Com veieu la situació del sector a la ciutat? Reptes i oportunitats del sector ( p ex: campanyes de promoció, qualitat del servei, qualificació del personal..?

Després d’uns anys molt complicats, on la crisi i recessió ha afectat a tots els sectors econòmics, les diferents campanyes promocionals engegades tant des de la pròpia Associació com des de les diferents administracions, juntament amb les que es porten a terme des del teixit social, han situat la nostra ciutat com a un referent turístic. Actualment és una parada d’obligada visita per a molts turistes, tant nacionals com estrangers, que venen a descobrir les excel·lències de casa nostre. Tot i això, ha estat tan difícil arribar-hi com mantenir-se i, per tant, cal seguir treballant plegats, per mantenir les xifres assolides aquests darrers anys, com no, intentant sempre mantenir l´ equilibri, sovint tant fràgil, amb la societat gironina.
En aquets moments, l’associació organitza, directe o indirectament, set esdeveniments al llarg de l’any.

4. Què busca el client quan pensa en visitar Girona?

Tal i com ja he avançat, al llarg de l’any són moltes i variades les propostes que la nostra ciutat ofereix: esports, cultura, espectacles, gastronomia, comerç de molt nivell i qualitat; i tot això, dins un marc únic e irrepetible.

Centrant-nos en el mercat de treball:

5. Quins són els perfils professionals més demandants per les empreses del sector?

El nostre sector sempre ofereix llocs de treball per treballar en establiments que, molts cops, estan oberts 24h durant els 365 dies a l’any .
La pluralitat i varietat d’establiments de la nostra Associació demanda personal de perfils variats. En aquest sentit, estem molt agraïts a la tasca que realitzen tant l´Escola d´Hostaleria de Girona, com la facultat de Turisme de la Universitat de Girona, així com les entitats socials, que formen a els que han de ser els futurs professionals de les nostres empreses.

6. Teniu dificultats per a poder-los cobrir? Quines?

Dins una província com Girona, amb una amplia i llarga tradició turística, on tant la Costa Brava, com el Pirineu de Girona, el sector ofereix llocs de treball durant tot l’any. Hi ha, certament, unes èpoques amb pics de feina on hi ha dificultats per cobrir totes les vacants que es requereixen.

7. Quines són les necessitats formatives que té el sector, avui?

Les escoles i entitats que duen a terme formació, ja realitzen la seva tasca a un molt bon nivell.
Però quan els treballadors arriben a les empreses comença una altra part de la formació, tant important com l’anterior, per adequar-se a les necessitats i exigències de cada empresa i/o del món laboral en general.

8. Quines habilitats/competències ha de tenir qui vulgui incorporar-se al sector?

Voluntat d’aprenentatge i superació. La primera, perquè fins i tot aquells que portem molts anys en aquest ram sabem, i més ara amb les noves tecnologies, que mai estem prou preparats i que sempre podem aprendre coses noves. La segona, perquè és amb esforç, constància i compromís, que hom arriba a progressar professionalment dins una empresa. 

9. Què ofereix el sector per engrescar una persona jove a incorporar-s’hi?

El nostre ofici pot ser, de fet per molts de nosaltres ja ho és, un ofici molt complert i gratificant. La satisfacció que ens produeix l’agraïment per part d’un client per haver fet una feina ben feta, ja sigui trobar un habitació ordenada i correcta a l’arribada a l’allotjament, un bon àpat, fins i tot per un bon esmorzar, tant per al cuiner que el prepara, com per qui li serveix a la taula o a la barra, les felicitacions dels clients a les recepcions per la correcte i encertada informació, atenció i amabilitat
rebuda… També cal afegir la possibilitat de promocionar-se, de viatjar dins una mateixa cadena… fins i tot la possibilitat d’arribar a ser empresari… En fi, com veuen, son varis els motius per incorporar-se a aquest sector.

10. Dins dels serveis, el vostre sector és un dels que pateix un grau de temporalitat més elevada... Com us afecta a nivell d’ofertes de llocs de treball?

La temporalitat és entesa dins el marc de les preferències que mostren els nostres clients: estius a la costa, on molts establiments tanquen a l´hivern; hiverns a la muntanya, on molts establiments tanquen a l’estiu; turisme d’interior, amb l’augment de clients amb l’arribada del bon temps, i la davallada, tot i que darrerament no resulta tant notable, de clients amb l’arribada del fred.
Cal dir que, en una ciutat com Girona, on els establiments reforcem el personal des del març o abril, coincidint amb la Setmana santa fins a finals d’octubre, més o menys per Fires de Girona.
Durant aquest període, solem cobrir bona part dels llocs de treball amb tots aquells estudiants i joves que, al llarg de les vacances d’estiu, desitgen trobar una feina que els complementi els ingressos, per poder ajudar a les economies familiars.

Entrevista con Josep Carreras


< Anar a la secció Actualidad